Zahvaljujući globalnoj mreži Internet, računala diljem svijeta mogu međusobno komunicirati i razmjenjivati podatke. Tako je, primjerice, moguće sa svakog računala u svijetu koje je spojeno na Internet pristupati vlastitom profilu na društvenim mrežama. No, ista tehnologija koja omogućuje komunikaciju i međusoban rast i razvoj ujedno omogućuje zloćudnim korisnicima zlouporabu dostupnosti velikog broja informacija.

Kao primjer razmotrimo scenarij u kojemu se legitiman korisnik pokušava prijaviti na vlastiti profil na nekoj društvenoj mreži. Prilikom prijave, korisnikovo računalo i web poslužitelj će uspostaviti TCP sjednicu koja će se koristiti za razmjenu informacija između ta dva računala. Ukoliko te informacije nisu šifrirane prilikom prijenosa, zloćudni korisnik može se uključiti u komunikacijski kanal i na niz načina zlorabiti dostupne informacije.

Kako bi se ipak omogućilo jednostavno šifriranje informacija u komunikacijskom kanalu uveden je pojam virtualne privatne mreže (VPN). Putem ove tehnologije, računala mogu razmjenjivati informacije kao da se nalaze u lokalnoj mreži koja nije spojena na Internet i u kojoj se ne nalaze opisane prijetnje. VPN omogućuje da se s udaljene lokacije uspostavi lokalna mreža između dva ili više računala putem globalne mreže Internet. Tijekom komunikacije, sav promet između udaljenih računala je šifriran te na njega nije moguće utjecati bez da to bude vidljivo primaocima.

 

  

Za dodatne informacije oko postavljanja VPN mreže, preporučamo sljedeće dokumente:

Idi na vrh