1. Virusi

Ne možete surfati Internetom? Računalo vam se učestalo resetira ili jako sporo radi? Izgubili ste svoje slike i dokumente pohranjene na računalu? Vjerojatno je razlog tome što se vaše računalo zarazilo virusom.

U kratkom edukativnom video materijalu saznajte što su virusi, kako ih prepoznati, što mogu vašim računalima napraviti te kako se od njih štititi.

2. Zaštita podataka - vlastiti podaci

Što su to moji osobni podaci? Što se može dogoditi meni, moje prijateljima i/ili obitelji ako ne štitim(o) osobne podatke? Kakve nam opasnosti prijete ako svoje (ili tuđe!) osobne podatke objavljujemo na društvenim mrežama?

Odgovore na ova pitanja potražite u kratkom videu kojeg smo pripremili za vas!

3. Zaštita podataka - podaci drugih ljudi

Zaštita osobnih padataka, kao što svi govore, iznimno je važna. No, zašto je tome tako možda najbolje govore razne životne situacije.

Pogledajte video (foto-priču), temeljenu na istinitom događaju, koja pokazuje što se sve može dogoditi nakon nehotičnog otkrivanja osobnih podataka.

4. Kriptografija

Od davnina postoji potreba za sigurnom razmjenom informacija. U novije vrijeme, gotovo je nezamisliva razmjena informacija, bilo osobnih bilo poslovnih, bez korištenja računalnih mreža.

Internet, medij koji se koristi za komunikaciju, oblikovan je tako da ni na koji način ne štiti poruku (informaciju) koja se prenosi od neovlaštenog pristupa. Upravo stoga se javila potreba za "skrivanjem" sadržaja (informacije) paketa koji se šalju kroz Internet.

Kriptografija je metoda pretvaranja razumljivog teksta u niz nečitljivih znakova koje nitko bez poznavanja tajnog ključa ne može pretvoriti u izvorni oblik.  U ovom kratkom videu naučite još ponešto o kriptografiji, te načinu njenog korištenja kako biste povećali vlastitu sigurnost.

5. Zaštita kućnog Interneta

Mogućnost pristupa Internetu od kuće u današnje je vrijeme jednako uobičajeno kao imati i telefon kod kuće. Razvoj tehnologije omogućio je da gotovo sva kućanstava u Hrvatskoj za relativno nisku cijenu imaju konstantan pristup Internetu.

Štoviše, u današnje vrijeme sve je više kućanstava koja ne samo da imaju više računala spojena na Internet, već imaju i lokalnu (kućnu) računalnu mrežu. To znači, da uređaj za pristup Internetu omogućava i razmjenu informacija između različitih uređaja (računala, pametni mobiteli, smart televizori i sl.) u kući. Kako i ti uređaji (koji se zovu usmjerivači) mogu sadržavati sigurnosne ranjivosti, u opasnosti su svi spojeni uređaji.

U ovom videu pogledajte koje sve opasnosti prijete, te na koji način se možete zaštiti.

6. SPAM

Sigurno ste se već dobili elektroničku poštu nepoznatih pošiljatelja kojom vam se nudilo da nešto kupite. Takva poruka, kao i sve poruke neželjenog sadržaja u stručnoj literaturi naziva se SPAM.

Pogledajte kratki video u kojem objašnjavamo tko šalje spam, zašto to čini te i koje su posljedice. Naravno, u videu su na kratak i jasan način navedeni savjeti kako se štititi od spama.

7. Phishing

Riječ "phishing" na engleskom jeziku znači pecanje. No, što ta riječ znači u svijetu računala? Kao što ribič koristi mamce kako bi naveli ribu da zagrize udicu, tako i zlonamjerni napadači koriste posebno oblikovane poruke elektroničke pošte i web stranice kako bi napravili jednu od dvije stvari.

Prvi slučaj jest taj kada vi pristupate njihovoj posebno oblikovanoj zlonamjernoj stranici vjerujući kako se radi o stranici vlasnika kojem vjerujete (npr. vašoj banci, google-u, vašoj tvrtci i sl.) te tamo nesvjesno napadaču odajete svoje informacije.

U drugom slučaju, kada se radi o phishing elektroničkoj pošti, napadači vam pokušavaju poslati takvu poruku elektroničke pošte za koju ćete pomisliti da ju šalje osoba od povjerenja (banka, policija, vaš informatičar, ...) te postupiti prema napucima u njoj.

Ovim videom pokušat ćemo vam objasniti i kako prepoznati phishing poruku te kako se štititi od napadača koji ju koristi.

8. Obfuskacija programskog koda

Razvojem i komercijalizacijom softvera, zaštita izvornog programskog koda postala je nužan faktor u radu softverske industrije. U tu svrhu razvijene su razne tehnike kojima se programski kod može učiniti nečitljiv ljudima. Najpopularnija metoda za „skrivanje“ izvornog koda programa je obfuskacija, no postoje i brojne druge tehnike koje se prilikom izmjene koda obično kombiniraju. Za provođenje obfuskacije i drugih metoda postoji mnogo besplatnih i komercijalnih alata koji se mogu primijeniti na razne programske jezike. U ovom dokumentu opisane su najpopularnije tehnike „skrivanja“ izvornog programskog koda, zatim se navedeni neki popularni alati, a opisana je i tzv. „tehnika deobfuskacije“ koja se koristi za ponovno otkrivanje izvornog koda izmijenjenog programa.

Izvor: LSS Security

 

Idi na vrh