Pojam Internet of things postaje sve prisutniji u kućanstvima. Podsjetimo se, radi se o uređajima koji su spojeni na globalnu mrežu Internet te su sposobni samostalno obavljati niz logički funkcija i operacija. Na primjer, pametni držači za tablete mogu korisnike podsjetiti kada trebaju uzeti lijekove, pametni štednjaci mogu se upaliti i ugasiti preko mobilnih uređaj čime se korisnika rješava brige da je zabunom ostavio isti upaljen, te mnoge druge primjene.

Ovakvi uređaji postaju sve češći u današnjim kućanstvima, a njihova karakteristika je ta da su spojeni na globalnu mrežu Internet i da korisnicima nude niz dodatnih funkcija kojima se olakšava njihova uporaba ili druge svakodnevne životne radnje. U osnovi, ti uređaji predstavljaju mala računala. Samim time, postali su meta računalnih napada.

Organizacija Proofpoint, otkrila je niz kompromitiranih uređaja koji se koriste za zloćudne svrhe poput slanja SPAM poruka. Skupina kompromitiranih uređaja sastoji se od računala, kućnih rutera, medijskih uređaja, pametnih televizora te drugih uređaja. Procjenjuje se kako je navedena mreža poslala preko 750.000 SPAM poruka, te da se sastoji od 100.000 uređaja. Među njima, kako otkriva Proofpoint, se nalazi i pametni frižider. Ovo predstavlja jedan od prvih primjera zlouporabe ovakvih uređaja.

Organizacija upozorava kako ovaj novi tip uređaja često nije adekvatno zaštićen i da će trend njihove zlouporabe vjerojatno porasti. Više informacija možete pronaći na portalu BBC.

Idi na vrh