Centar informacijske sigurnosti FER-a poziva vas na predavanje

Korištenje refleksivnih pokreta očiju za brzu biometrijsku provjeru autentičnosti korisnika

koje će održati mag.ing. Ivo Sluganović

student treće godine doktorskog studija računalnih znanosti na Sveučilištu Oxford,
srijedu, 19. travnja 2017. u 16:00 sati dvorani D-160 
Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
 
Tehnologija za praćenje pokreta očiju u posljednjih nekoliko godina postala je iznimno popularna kao sučelje između korisnika i mnogih elektroničkih uređaja. Obzirom da su oči brze, responzivne i da u sebi sadrže informacije jedinstvene svakom pojedincu, analiza značajki pokreta očiju naročito je atraktivna za provjeru autentičnosti korisnika koja ne mora zahtjevati veliki napor.
 
Ovaj rad temelji se na ideji da, iako većinu pokreta očiju radimo svjesno, određeni se refleksivni pokreti očiju mogu predvidljivo potaknuti specifičnim vizualnim stimulusima te precizno mjeriti.
U njemu predstavljamo interaktivni vizualni stimulus koji učinkovito izaziva takve refleksivne pokrete i podržava računanje pouzdanih biometrijskih značajki u periodima od svega nekoliko sekundi, bez zahtjevanja da korisnik pamti ikakve podatke ili izvršava kompleksne misaone radnje kao što je to često slučaj sa sustavima provjere autentičnosti.
Dodatno, ovakav se stimulus može učiniti jedinstvenim tijekom svakog pokušaja provjere autentičnosti i na taj način uklopiti u biometrijski sustav koji podržava upit-odgovor tip protokola.
Ovo nam omogućuje da spriječimo napade u kojima napadač jednostavno ponovi jednom snimljen pokušaj provjere autentičnosti, što je najčešći smjer zaobilaženja srodnih sustava.
 
Evaluacija performansi i sigurnosnih svojstava sustava pod nekoliko scenarija napada pokazuje da predloženi sustav premašuje rezultate koje su postigli raniji sustavi temeljeni na pokretima očiju, kako po manjim greškama, tako i po brzini provjere autentičnosti.

 

mag. ing. Ivo Sluganović student je treće godine doktorskog studija računalnih znanosti na Sveučilištu Oxford.
Njegovo trenutno istraživanje iz provjere autentičnosti korisnika ima za cilj iskoristiti specifičke karaketistike ljudske neurofiziologije kako bi se dizajnirali sustavi koji su ujedno sigurni i jednostavni za korištenje.
 
Prije odlaska na Oxford, Ivo je završio FER (Obradba Informacija), bio na praksama u Facebooku i Googleu te pokrenuo startup poduzeće Vibby.
 
Ivo će nam u svom predavanju prezentirati dio svog dosadašnjeg istraživačkog rada, prezentiranog na ACM CCS 2016 konferenciji, jednog od najznačajnijih svjetskih konferencija u području sigurnosti sustava.

 

Preuzimanje prezentacije predavanja

Idi na vrh