Osim velikog spektra raznolikih usluga, Internet sadrži mnoge informacije koje nije moguće obraditi ručno, a vrlo su korisne pri obrani od sigurnosnih napada te ih smatramo sakrivenim odnonso privatnim. Maltego dohvaća i analizira takve podatke, prikazuje ih grafički i omogućuje korisniku prikaz povezanosti među podacima. Korisnik pomoću ovog alata može uočiti uzorke koje inače ne bi uočio te može iskoristiti informacije u svoju korist.

Maltego se lako koristi i nije potrebno puno tehničke edukacije za njegovu uporabu. Dokument daje uvod u korištenje alata Maltego, opis metoda prikupljanja informacija te pregled najpopularnijih transformacija i načine uporabe alata.

Programski alat Maltego služi za inteligentnu analizu podataka (eng. Data Mining) i prikupljanje informacija. Od ostalih alata razlikuje se po tome što može identificirati odnose među informacijama te pronalaziti do sad nepoznate odnose. Razvila ga je tvrtka Paterva, osnovana 2007. godine. Maltego ima sučelje za grafički prikaz povezanosti među informacijama, koje njegovim korištenjem postaju očite i jednostavne za interpretirati. Povezanosti koje program Maltego može interpretirati mogu biti između:

• korisnika ( društvene mreže),

• tvrtka,

• organizacija,

• web stranica,

• internetske infrastruktrue kao što su domene, DNS (eng. domain name system), Netblokovi (skupine računala unutar iste podmreže), IP (eng. internet protocol) adrese, i dr.,

• izraza,

• dokumenata i datoteka.

Rad alata Maltego temelji se na otvorenom obavještavanju (eng. Open-source inteligence), no alat nije besplatan na što bi moglo ime open source navesti neke korisnike. Postoje komercijalna i besplatna (eng. community edition) inačica. Alat Maltego temelji se na na klijent-poslužitelj modelu programske arhitekture. Većina programa, ondosno računalno zahtjevniji dio, odvija se na namjenskom poslužitelju (eng. dedicated server), dok je sučelje na lokalnom računalu. Maltego je pisan u programskom jeziku Java, radi na svim poznatim operacijskim sustavima koji podržavaju JDK (eng. Java Development Kit) 1.5 i više inačice. U svom radu, alat Maltego koristi transformacije.

Transformacije su operacije koje se izvršavaju nad informacijama koje pretražujemo odnosno entitetima (adrese elektroničke pošte, poslužitelji, web stranice, osobe, itd.) preslikavajući ih u nove entitete koji su korisniji za dobivanje nekih ključnih informacija (IP adrese, DNS zapisi, lokacije, brojevi telefona i sl.). Kao i svaki alat Maltego se može iskoristiti i kao štit i kao mač, naime njegove karakteristike skupljanja informacija i njihovo povezivanje može uvelike olakšati posao korisniku koji pokušava razviti strategiju obrane svojih Internetskih posjeda, kao i onome koji planira napad.

Idi na vrh