Operacijski sustav Android je u vrlo kratkom vijeku svoga postojanja postigao vrlo veliku popularnost i širok spektar korisnika. Novom inačicom 4.0 pod kodnim imenom „Ice Cream Sandwich“ tvrtka Google donosi veliki broj novosti važnih kako za korisnika tako i za razvojne programere. Sigurnost je prema nekim izvorima na najvećem nivou do sada za što se brinu iz ranijih inačica poznati sigurnosni mehanizmi šifriranje, izolacija programa, dozvole pristupa i digitalno potpisivanje aplikacija.

S novom inačicom također dolazi nekoliko mehanizama za postavljanje zaštite na novu razinu, a to su jednostavna autentikacija i upravljanje sigurnim sjednicama te funkcionalnost ASLR (eng. address space layout randomization), tj. tehnologija nasumičnog raspoređivanje adresnog prostora. Više informacija o ovim tehnologijama i modelu operacijskog sustava Android nalazi se u dokumentu.

  

Operacijski sustav Android je mobilni operacijski sustav temeljen na Linux jezgri, a namijenjen je primarno izvođenju na procesorima koji sadrže ARM (eng. Advanced RISC Machines) jezgru opće namjene te ga odlikuju kvalitetno upravljanje potrošnjom energije uređaja, podrška za dodatno sklopovlje i jednostavan razvoj aplikacija u programskom jeziku Java. Sve do 2008. godine tržište pametnih telefona je bilo podijeljeno među tri poznata operacijska sustava: Symbian, iOS te Windows mobile. Te godine tvrtka Google ulazi na tržište s operacijskim sustavom Android. Danas je operacijski sustav Android najrasprostranjeniji operacijski sustav za pametne uređaje. Prema istraživanjima na stranici „mobthingking.com“, sustav Android je na tržištu pametnih mobitela u 2011. godini pretekao po udjelu (48.8%) i broju prodanih primjeraka konkurentni sustav iOS.

 

Sustav Android je do sada imao osam inačica od kojih su najpopularnije inačice 2.2 i 2.3 nazvane „Froyo“ i „Gingerbread“. Inačica pod kodnim imenom „Ice Cream Sandwich“ je najnovija platforma sustava Android trenutno. Uvodi brojne novitete kako za korisnike tako i za razvojne inženjere. Neke od važnijih promjena u kontekstu korištenja su:

·         redefinirano korisničko sučelje, temeljeno na jednostavnosti. Povećana je vidljivost učestalih akcija korisnika, redizajnirane informacije kako bi interakcija korisnika bila što intuitivnija,

·         brzi odgovor na pozive putem SMS (eng. Short Message Service) poruka pomoću menija na ekranu,

·         poboljšan unos teksta i provjera točnosti,

·         napredni glasovni unos teksta koji može bilježiti interpunkcijske znakove,

·         mjerenje količine mrežnog prometa,

·         poboljšani internetski preglednik i klijent za razmjenu elektroničke pošte,

·         Android Beam za NFC (eng. Near Field Communication) dijeljenje datoteka kroz samo dva klika

·         omogućeno otključavanje uređaja prepoznavanjem lica (eng. Face Unlock),

·         Wi-Fi Direct - direktno spajanje na Internet putem Wi-Fi mreže,

·         Bluetooth HDP (eng. Health Device Profile) spajanje uređaja sa sustavom Android na zdravstvene uređaje.

 

Što se tiče sigurnosti, sustav Android je osim pohvala dobio i brojne kritike. Primjerice Andorid Market, servis tvrtke Google za prodaju aplikacija nedovoljno provjerava sigurnosne pakete pa korisnici instaliraju zlonamjerne programe. Od izdavanja prve inačice sustava Android na operacijskom sustavu Android otkriveno je 18 sigurnosnih propusta u raznim inačicama. Većina propusta bila je niže težine i dozvoljavale bi zlonamjernim korisnicima kontrolu jednog procesa, ali ne i kontrolu nad čitavim sustavom. Do danas su svi propusti (osim četiri) riješeni izdavanjem programske nadogradnje.

Idi na vrh