Korisnički alati

Site alati


identifikacija_dokaza_forenzika

Identificiranje dokaza

Početak posla za istražitelja je skupljanje dokaza. Generalno pravilo je da se sve smatra dokazom. Najbolja opcija bi bila da se uzme sve što zakon i situacija dopušta. Možda važnost nekog podatka isprva nije očita, ali kasnije bi mogao biti presudan.

OBRATITI PAŽNJU NA OKOLINU

Presudno je uzimati bilješke, fotografirati, skicirati i na sve moguće načine dokumentirati mjesto zločina u što više detalja.

Don't get too caught up in finding specific evidence. Rather, treat an investigation like a large puzzle. Avoid fixating on the picture (on the puzzle's box); instead, look at the shapes and how the pieces fit together. When you focus on the end product too much, you can miss important evidence that may lead you in a different direction. Try to avoid looking only for evidence you expect to exist. Be on the lookout for any evidence that would be of interest to your case.

HARDWARE

Osim što pruža mogućnost pronalazaka otisaka prstiju, hardware je mjesto gdje će forenzičar tražiti većinu dokaza. Potrebno je obratiti pažnju na sve uređaje na mjestu zločina i pokušati stvoriti realnu sliku o njihovom korištenju. Npr. ako osumnjičeni ima skener priključen na računalo, istražitelj može zaključiti da će na računalu pronaći skenirane dokumente ili slike. Ako ih ne nađe, potrebno je zapitati se gdje bi mogli biti. Pogotovo ako je riječ o skupom skeneru, malo je vjerojatno da ga osumnjičeni nikad nije koristio. Malo više o čestim vrstama hardvera...

After you have the proper authorization, you will need to start cataloging the physical evidence. Different people choose different starting points. Some examiners start with the most prominent computer, normally the one in the center of the workspace. Others choose a point of reference, such as the entry door, as a starting point. Regardless of where you start, you should move through the scene carefully and document your actions as you proceed. Start where you are most comfortable. The goal is to consider all physical evidence. Choosing a starting point and moving through the scene in a methodical manner makes it more unlikely that you will miss important evidence.

KOMUNIKACIJSKE VEZE

Ako je istraživano računalo spojeno na mrežu, potrebno je obratiti pažnju na druga računala u mreži. Istraga se možda neće trebati proširiti na sva ta računala, ali potrebno je znati za sve mrežne veze.

PRIJENOSNI UREĐAJI ZA POHRANU

Prijenosni uređaji, poput USB stickova, su često nalazište dokaza. Potrebno je detaljno pretražiti sve pronađene prijenosne uređaje. Iako taj postupak zna biti dugotrajan i naporan, postoji mogućnost da će se na njima pronaći podaci koji se ne mogu pronaći nigdje drugdje. Korisno je imati na umu za što se najčešće koriste takvi uređaji:

 • arhiviranje podataka/rezervnih kopija,
 • prijenos podataka te
 • instalacija programa.

DOKUMENTI

Hard-copy dokument je bilo što napisano što se može dotaknuti. Dokazi koji se sastoje od dokumenata se zovu dokumentarni dokazi (eng. documentary evidence). Podaci pohranjeni u datotekama na računalu se isto tako smatraju dokumentarnim dokazima.

The most important characteristic of documentary evidence is that it cannot stand on its own. It must be authenticated. When you find suspicious files on a hard drive (or removable media), you must prove that they are authentic. You must prove that the evidence came from the suspect's computer and has not been altered since it was collected.

Potrebno je slikati sve ploče za pisanje i ostale pronađene zapise. Svi papiri na mjestu zločina se trebaju smatrati dokazima. Samoljepljivi papirići (eng. post-its, sticky notes) se često koriste kao podsjetnici za lozinke i slično. Potražiti okolo, ispod i na hardverskim komponentama, kao i u ladicama radnog stola. Zapisani podaci će često usmjeriti istragu brže nego što bi to napravila detaljna pretraga cijelog diska. Podaci koji se često nalaze na “pomoćnim” papirićima su:

 • lozinke,
 • enkripcijski ključevi ili kodovi,
 • URL adrese,
 • IP adrese,
 • e-mail adrese,
 • telefonski brojevi,
 • imena,
 • (fizičke) adrese,
 • imena dokumenata,
 • imena mapa na računalu…
identifikacija_dokaza_forenzika.txt · Zadnja izmjena: 2015/01/21 13:37 (vanjsko uređivanje)