Facebook stranica   Twitter stranica  

RSS kanali

Dokumenti Dokumenti Vijesti Vijesti

iza RSSa

Anketa

Što je potrebno vašoj organizaciji kako bi imala veći stupanj informacijske sigurnosti?
 

Javna


Javna predavanja - 2017 PDF Ispis E-mail

Javna predavanja 2017./2018.

 

Centar informacijske sigurnosti u suradnji s poznatim stručnjacima iz Hrvatske i svijeta održava niz javnih predavanja na temu informacijske sigurnosti.

U nastavku pogledajte predavanja koja su do sada održana

 

Održana predavanja:

 1. Natjecanja u informacijskoj sigurnosti
  • Predavač: mag.ing.comp. Žad Deljkić
  • Datum: 13. 09. 2017.
  • PPT prezentacija: preuzmi
  • Snimka predavanjayoutube
 2. Uvod u zaštitu podataka
  • Predavač: dipl.ing. Igor Cigrovski
  • Datum: 11. 10. 2017.
  • PPT prezentacijapreuzmi
  • Snimka predavanjayoutube
 3. Što vidi auditor?
  • Predavač: dipl.ing. Snježana Grgić
  • Datum: 8. 11. 2017.
 4. Uvod u načela sigurnog dizajna
  • Predavač: mag.ing. Kristian Skračić
  • Datum: 13. 12. 2017.
  • PPT prezentacija: preuzmi
  • Snimka predavanja: youtube
 5. Tko je sve zločest? - Cyber kriminal u RH
  • Predavač: Marko Vrkljan
  • Datum: 21. 02. 2018.
 6. Što je novo u svijetu reversinga?
  • Predavač: Tomislav Zubčić
  • Datum: 11. 04. 2018.
  • PPT prezentacija: preuzmi
  • Snimka predavanja: youtube
 7. Što je zapravo novac u digitalnom svijetu?
  • Predavači: mr.sc. Slaven Smojver i mr.sc. Suzana Jukić
  • Datum: 9. 05. 2018.
  • PPT prezentacija 1 dio: preuzmi
  • PPT prezentacija 2 dio: preuzmi
  • Snimka predavanja: youtube
 8. Threat intelligence, detection and response @ scale
  • Predavači: Dražen Popović, Domagoj Klasić i Branko Spasojević
  • Datum: 10. 05. 2018.
  • PPT prezentacija: preuzmi
  • Snimka predavanja: youtube
 9. Prakse zaštite osobnih podataka
  • Predavač: Tihomir Katulić
  • Datum: 13. 06. 2018.
  • PPT prezentacija: preuzmi
  • Snimka predavanja: youtube

Pridružite nam se!

Ukoliko želite da Vam šaljemo najave budućih predavanja  Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 
Tihomir Katulić - Praksa zaštite osobnih podataka PDF Ispis E-mail

 

Centar informacijske sigurnosti FER-a poziva vas na predavanje

Prakse zaštite osobnih podataka

koje će održati doc.dr.sc Tihomir Katulić,

srijedu, 13. lipnja 2018. u 16:30 sati dvorani D-160 

Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

 

 

 

Nakon dvogodišnje odgode, krajem svibnja ove godine počela je primjena Opće uredbe o zaštiti podataka koja donosi novi, osuvremenjeni okvir zaštite osobnih podataka na području EU i zajedničkom europskom ekonomskom prostoru. U međuvremenu je i hrvatski zakonodavac usvojio Zakon o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka. Što nas čeka s početkom primjene, jesmo li dorasli u institucionalnom i profesionalnom smislu, kako djeluju mehanizmi osiguranja konzistentne primjene Uredbe i koji su budući koraci europskog i hrvatskog zakonodavca?

 

 

 

Tihomir Katulić rođen je 1979. u Zagrebu. 2003. diplomirao na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je 2012. i doktorirao.
 
Predaje na kolegijima Pravna informatika, Osnove informacijske sigurnosti, Pravo elektroničkih medija, Privatnost u elektroničkim komunikacijama i drugim kolegijima pri Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kolegiju Informatičko pravo pri Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, specijalističkom poslijediplomskom studiju intelektualnog vlasništva Sveučilišta u Zagrebu, poslijediplomskom specijalističkom studiju Pravni i ekonomski okvir poslovanja u EU pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu itd.
 
Autor je elektroničkog udžbenika „Uvod u intelektualno vlasništvo“, koautor udžbenika "Pravna informatika i informacijsko pravo" te autor znanstvenih i stručnih radova iz područja regulacije elektroničkih komunikacija, intelektualnog vlasništva, zaštite osobnih podataka, informacijske sigurnosti i drugih područja prava informacijskih tehnologija objavljenih u zbornicima međunarodnih znanstvenih konferencija te znanstvenim i stručnim časopisima poput Zbornika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zbornika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Prava u gospodarstvu, Informatora, Edupointa itd.
 
Član je Croatian Internet Governance Foruma, Hrvatskog društva za autorsko pravo, Hrvatske akademije pravnih znanosti. Član je programskog odbora CARNet Users Conference. Dugogodišnji je vanjski suradnik časopisa Bug, Mreža, Infotrend, a objavljivao je i stručne članke i analize u časopisima Banka, Privredni vjesnik, Poslovni dnevnik, Sistemac itd. Od 2003. kao konzultant i vanjski stručnjak savjetuje niz domaćih trgovačkih društava i ustanova. Od 2011. surađuje kao vanjski konzultant na poslovima informacijske sigurnosti i regulatorne sukladnosti na području zaštite osobnih podataka na projektima za vodeće hrvatske kompanije.

 

 

 
Threat intelligence, detection and response @ scale PDF Ispis E-mail

 

Centar informacijske sigurnosti FER-a poziva vas na predavanje

Threat intelligence, detection and response @ scale

koje će održati Dražen Popović, Domagoj Klasić i Branko Spasojević, trio Googleovih inženjera za sigurnost,

četvrtak, 10. svibnja 2018. u 16:00 sati dvorani D-160 

Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

  

 

 

 

Predavanje će objasniti kako funkcionira sigurnost u modernom svijetu. Razmotriti ćemo koja je uloga threat intelligencea i kako ustrojiti moderni security team. Poseban naglasak predavanja biti će na izazove sa skalabilnošću. Koji su to problemi ali i mogućnosti koji se pojavljuju pri radu s planetarnim m  režama s milijunima elemenata.

 

 

Dražen Popović radi kao Security Engineer u Googleu. Alumni je FER-a i Laboratorija za sustave i signale. U svome radu posvećen je novim načinima otkrivanja prijetnji kroz statističko modeliranje i umjetnu inteligenciju.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Domagoj Klasić, Securitye Engineer u Googleu, FOI i OSS alumni, radi na razvoju ekspertnih sustava za rano otkrivanje prijetnji i automatsku analizu incidenata.
 
 
 
 
 
 
Branko Spasojević radi kao Security Engineer u Googleu. Alumni je FER-a i Laboratorija za sustave i signale. Radi na detekciji i analizi napada. Trenutno se bavi problemima analize malwarea i prikupljanja informacija o naprednim napadačima.
 
 
 
 

 
Slaven Smojver, Suzana Jukić - Što je zapravo novac u digitalnom svijetu? PDF Ispis E-mail

 

Centar informacijske sigurnosti FER-a poziva vas na predavanje

Što je zapravo novac u digitalnom svijetu?

koje će održati mr.sc. Slaven Smojver i mr.sc. Suzana Jukić,

srijedu, 9. svibnja 2018. u 16:00 sati dvorani D-160 

Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

 

 

 

U prvom dijelu predavanja, mr.sc. Suzana Jukić pružiti će odgovore na pitanja kao što su:

 • Funkcije i svojstva novca - Što sve može biti novac? Koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni da bi neko dobro bilo novac?
 • Upravljanje novcem i središnje bankarstvo - Zašto postoji središnja banka koja upravlja ponudom novca? Kako središnja banka kreira i povlači novac?
 • Financiranje banaka - Kako se banke financiraju, odakle im novac za kreditiranje? U bilanci banke, što su obaveze, a što imovina banke?
 • Monetarni multiplikator - Kako od 1 kune (primarnog) novca kojeg je kreirala središnja banka nastaje X kuna novca u monetarnom sustavu?

dok će u nastavku mr.sc. Slaven Smojver predstaviti teme kao što su:

 • Informacijski sustavi banaka - Kako su oblikovani? Kako se osiguravaju? Kako se provode plaćanja?
 • Zaštita potrošača - Kako sigurno korisititi elektroničke platne usluge? Što ako netko napravi neautoriziranu transakciju s vašeg računa?
 • Virtualne valute - Jesu li virtualne valute novac? Kakve veze HNB ima s virtualnim valutama?

 

 

 

mr.sc. Slaven Smojver je savjetnik u Direkciji supervizije informacijskih sustava u Hrvatskoj narodnoj banci gdje procjenjuje primjerenost IS/IT u kreditnim institucijama i institucijama za platni promet te procjenjuje rizike vezane uz primjenu IS/IT u pružanju financijskih usluga. Član je više nacionalnih i EU odbora koji se bave IT-jem, informacijskom sigurnošću, FinTech-om i platnim uslugama.
 

Magistar je elektrotehnike (FER), a na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (EFZG) stekao je akademski stupanj magistra znanosti. Autor je više znanstvenih i stručnih radova te često održava stručna predavanja. Predavač je i nositelj kolegija „Upravljanje IT sigurnosnim incidentima“ na diplomskom studiju Visokog učilišta Algebra. Posjeduje niz stručnih certifikata, uključujući CISA i CISM

 
 
 
 
 
 
 
 

mr.sc. Suzana Jukić je savjetnica u Direkciji za ekonomske analize u Sektoru istraživanja Hrvatske narodne banke gdje prati i analizira novčana kretanja i monetarnu politiku te sudjeluje u istraživanjima iz područja monetarne analize i monetarne politike.
 
Diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu te je polaznica doktorskog studija na Ekonomskom fakultetu u Splitu. Surađivala je s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu u statusu vanjskog suradnika na kolegiju Poslovne financije te surađuje sa Svjetskom bankom u statusu konzultanta. Tijekom dosadašnjeg radnog iskustva sudjelovala je na više seminara i konferencija iz područja makroekonomije, financijskog programiranja i ekonometrije te je autor znanstvenih i stručnih radova.

 

 

 

 
Tomislav Zubčić - Što je novo u svijetu reversinga PDF Ispis E-mail

 

Centar informacijske sigurnosti FER-a poziva vas na predavanje

Što je novo u svijetu reversinga

koje će održati Tomislav Zubčić,

srijedu, 11. travnja 2018. u 16:00 sati dvorani D-160 

Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

 

 

 

Autori malicioznih aplikacija svakodnevno razvijaju nove načine za zaobilaženje antivirusnih i ostalih rješenja za blokiranje i detekciju takvog sadržaja. Iz tog razloga se novi alati i tehnologije konstantno razvijaju kako bi se nove prijetnje mogle analizirati.

 

U predavanju ćemo govoriti o alatima koji se danas koriste, raznim bibliotekama koje olakšavaju razvoj aplikacija za analizu binarnog sadržaja, te raznim pristupima koji se sve više uvode u svijet reverznog inženjerstva, kao što su:

 • Debuggeri
 • Decompileri
 • Alati za analizu formata koji ne sadrže nativni kod
 • Biblioteke za disassembliranje i emulaciju koda
 • SMT solveri
 • Symbolic/Concolic execution
 • Dynamic Binary Instrumentation

 

 

 

Tomislav Zubčić zaposlen je kao Reverse Engineer u ReversingLabs-u, gdje radi na istraživanju i implementaciji novih tehnologija, kao i raznih alata za reverzne inženjere koji im olakšavaju rad i omogućavaju kolaboraciju u svakodnevnom poslu. Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva predaje studentima na vještini "Reverzno inženjerstvo i analiza zloćudnog programa", gdje je cilj studente zainteresirati za temu koja se uglavnom ne predaje na fakultetima te ih samim time podučiti stvarima koje će im biti korisne u karijeri. Područja interesa koja prati uključuju analizu izvršnih datoteka, načine za obfuskaciju i deobfuskaciju koda, copy-protection tehnologije, sigurnost u online igrama, itd.

 

 

 

Prezentaciju predavanja preuzmite ovdje.

 
Kristian Skračić - Uvod u načela sigurnog dizajna PDF Ispis E-mail

 

Centar informacijske sigurnosti FER-a poziva vas na predavanje

Uvod u načela sigurnog dizajna

koje će održati mag.ing. Kristian Skračić,

srijedu, 13. prosinca 2017. u 16:00 sati dvorani D-160 

Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu

 

 

 

Predavanje će predstaviti osnovna načela sigurnog dizajna softvera te pružiti odgovore na pitanja kao što su:

 • Što je to "security by design"?
 • Kako se postiže?
 • Čija je odgovornost da se tako gradi programska podrška?
 • Koja su načela i pravila za siguran dizajn sustava?
 • Kako se provjerava je li primijenjen "security by design"?
 • Gdje se o tome može više naučiti?
 • Tko može u tome pružiti pomoć?

 

 

 

 

Kristian Skračić magistrirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Već tijekom studija bavi se znanstvenim istraživanjem u području informacijske sigurnosti, pisanjem sigurnosnih dokumenata te razvojem web aplikacija i sigurnosnih alata. Bavi se ispitivanjem i projektiranjem sigurnosti informacijskih sustava, a poseban interes ima za područje sigurnosti web aplikacija i autentifikacije korisnika u informacijskim sustavima. Kroz brojne projekte u znanosti i industriji stekao je iskustvo u razvoju informacijskih sustava za gospodarske subjekte i državne institucije temeljenih na otvorenim tehnologijama.
 
Od 2012. godine započinje doktorski studij, u sklopu kojeg je objavio nekoliko radova izloženih na međunarodnim znanstvenim konferencijama i znanstvenim časopisima. Razvija više programskih rješenja koja na inovativan način pokazuju mogućnost primjene novih metoda autentifikacije u svakodnevnoj uporabi. Trenutno je zaposlen u Ericsson Nikola Tesli kao specijalist za rješenja u globalnoj servisnoj organizaciji. Jedan je od prepoznatih inovatora Ericsson Nikola Tesle koji svojim radom stvara nove poslovne prilike, proizvode i usluge na svjetskom tržištu.
 
Područja njegovog interesa uključuje projektiranje rješenja koje analiziraju velike skupove podataka (engl. Big Data), primjena metoda rudarenja podataka (engl. data mining) u rješavanju poslovnih i tehničkih problema, te sigurnost informacijskih sustava. Od 2015. godine sudjeluje u izvođenju predmeta Digitalna Forenzika na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, član je IEEE društva.

 

Prezentaciju predavanja preuzmite ovdje.

 
<< Početak < « 1 2 3 4 » > Kraj >>

Stranica 1 od 4

Copyright © 2011 CIS.hr - Centar informacijske sigurnosti. Sva prava pridržana.

Powered by
";
*/ ?>