Prema godišnjem izvješću organizacije PandaLabs trećina (34 %) svih zlonamjernih programa stvorena je u 2010. godini. Drugi nepovoljan trend je rast zlonamjernih programa u socijalnim medijima, posebno na Facebooku i Twitteru. Napadači obično koriste nekoliko tehnika koje uključuju otimanje gumba „Like“ na Facebooku, krađe identiteta kako bi se korisnike uvjerilo da poruke dolaze iz pouzdanih izvora te distribuiranje lažnih aplikacija.

Organizacija PandaLabs navodi i da je primijećen porast u tzv. aktivističkim napadima na web stranice tj. haktivističkim (eng. hacktivist) incidentima. Sigurnosni istražitelji zamijetili su povećani interes za napade na Apple Mac platforme. Bankarski trojanski konji ostaju najrašireniji od svih zlonamjernih programa (oko 56%). Također, postoji porast u broju lažnih antivirusnih programa, čak 40% takvih programa izrađeno je 2010. godine. Države s najviše ugroženih računala su Tajland (gotovo 70 000), Kina i Tajvan. Unatoč činjenici da su ugašene botnet mreže Mariposa i Bredolad, PandaLabs otkriva da količina poruka neželjene pošte nastavlja rasti. Stručnjaci vjeruju da će se mnogi trendovi iz 2010. godine nastaviti i u 2011. godini, a nove tehnologije će također biti ugrožene. Originalnu vijest moguće je pronaći na stranicama portala PCWorld.

Federalna vlada, edukacijski dužnosnici i visoki vojni dužnosnici surađuju da unovače nove klase tehničkih profesionalaca posebno obučenih za borbu protiv krađe podataka, online prijevara i računalnih špijuna.

 

Koriste natjecanja u kojima se grupe mladih kandidata natječu protiv profesionalnih hakera kao alate za izbor zaposlenika. Ove godine, natjecanje Collegiate Cyber Defense Competition privuklo je timove s 83 fakulteta i sveučilišta. Tvrtka Boeing zaposlila je sedam natjecatelja da im pomažu u obrani mreže, koja je osnovna meta korporacijskim i vladinim špijunima. Još jedno slično natjecanje, US Cyber Challenge, ima za cilj pronaći buduće branitelje od računalnih napada. U međuvremenu, zajednica fakulteta i sveučilišta proširuje stručno osposobljavanje i razine akademskih programa. Upisi u dvogodišnji program za sudjelovanje u CyberWatchu, udruženju srednje-atlantskih fakulteta usmjerenih na treniranje zaštite od računalnih napada, porasli su oko 66% u svakoj od prethodne 2 godine. Kako bi se doznalo više podataka o ovim programima, moguće je posjetiti stranice portala USAToday.

Idi na vrh