Sysinternals Suite je skup od 70 naprednih uslužnih programa za Microsoft Windows okruženje koji služe za dijagnostiku, otklanjanje problema i upravljanje. Njegovi autori su Mark Russinovich i Bryce Cogswell. Njihovo temeljno obilježje je intuitivnost i jednostavnost za uporabu te ispunjavanje specifičnih potreba profesionalnih programera i razvojnih inženjera. Razumijevanje koncepta jezgre operacijskog sustava vrlo je važno prilikom korištenja Sysinternals Suite alata. Što je korisnik bolje upoznat s načinom rada i konceptima jezgre operacijskog sustava Windows, to će mu Sysinternals alati biti od veće koristi. Neki bitnijih koncepata potrebni za razumijevanje ovih alata su: korisnička prava, procesi, dretve, poslovi, korisnički i jezgreni način rada, handleovi, stog poziva i simboli. Sysinternals uslužni programi pokrivaju široki raspon funkcionalnosti koje uključuju brojne aspekte operacijskog sustava Windows. Većina uslužnih programa ima grafičko korisničko sučelje, dok su ostali konzolni uslužni programi s naredbenim sučeljem. Jedni od najznačajnijih alata su: Process Explorer, Process Monitor te Autoruns. Među značajnije sigurnosne programe spadaju i RootkitRevealer, AccessChk i SigCheck. U budućnosti će se nastaviti poboljšavanje postojećih alata, dodavanje novih funkcionalnosti te razvoj novih alata.

Sysinternals Suite je skup od 70 naprednih uslužnih programa za Microsoft Windows okruženje koji služe za dijagnostiku, otklanjanje problema i upravljanje. Njegovi autori su Mark Russinovich i Bryce Cogswell. Njihovo temeljno obilježje je intuitivnost i jednostavnost za uporabu te ispunjavanje specifičnih potreba profesionalnih programera i razvojnih inženjera.

Razvoj Sysinternals alata započeo je 1995. S godinama se povećavao broj Sysinternals programa, a postojeći programi su se neprestano poboljšavali. Zasigurno najvažniji trenutak dogodio se 2006. kada je Microsoft preuzeo tvrtku Winternals Software. Od tada se Sysinternals alati nalaze pod okriljem Microsoft TechNet stranice. Sysinternals alate moguće je besplatno preuzeti kao skup alata Sysinternals Suite ili svaki program zasebno. Razumijevanje koncepta jezgre operacijskog sustava vrlo je važno prilikom korištenja Sysinternals Suite alata. Što je korisnik bolje upoznat s načinom rada i konceptima jezgre operacijskog sustava Windows, to će mu Sysinternals alati biti od veće koristi. U operacijskim sustavima Windows korisničkim računima su najčešće dodijeljena administratorska ili korisnička prava. Administratorska prava omogućuju potpun i neograničen pristup računalu i svim njegovim resursima, dok korisnička prava nose sa sobom određene zabrane i ograničenja.

Proces predstavlja skup računalnih resursa koji omogućuju izvođenje programa. Posao predstavlja proširenje modela procesa. Njegova glavna zadaća je omogućiti rukovanje i upravljanje skupinom procesa kao cjelinom. Dretva je entitet unutar procesa koji je raspoređen za izvođenje. Svaki proces ima barem jednu dretvu izvođenja. Kako bi se korisničke aplikacije spriječile od pristupanja ili mijenjanja kritičnih podataka operacijskog sustava, operacijski sustav Windows koristi dva procesorska pristupna načina rada: korisnički (eng. user mode) i jezgrin (eng. kernel mode) način rada.

Sysinternals uslužni programi pokrivaju široki raspon funkcionalnosti koje uključuju brojne aspekte operacijskog sustava Windows. Većina uslužnih programa ima grafičko korisničko sučelje, dok su ostali konzolni uslužni programi s naredbenim sučeljem. Jedni od najznačajnijih alata su: Process Explorer, koji daje iscrpne i detaljne informacije o procesima u sustavu, a to je ujedno i Sysinternals program koji je najbogatiji mogućnostima i funkcijama koje nudi; zatim Autoruns, koji služi za otkrivanje čim većeg broja programa koji se pokreću automatski te za njihovo onemogućavanje ili uklanjanje; te Process Monitor, napredan alat za operacijski sustav Windows koji u stvarnom vremenu prikazuje aktivnosti datotečnog sustava, registara te procesa i dretvi. Među značajnije sigurnosne programe spadaju i RootkitRevealer, AccessChk te SigCheck. U budućnosti će se nastaviti poboljšavanje postojećih alata, dodavanje novih funkcionalnosti te razvoj novih alata. Jednako tako će se povećati i znanje korisnika o jezgri operacijskog sustava Windows pa će tako biti u mogućnosti još bolje koristiti postojeće alate.