Korisnički alati

Site alati


skupljanje_dokaza_forenzika

Razlike

Slijede razlike između dviju inačica stranice

Poveznica na ovu usporedbu

skupljanje_dokaza_forenzika [2015/01/21 13:37] (trenutno)
Redak 1: Redak 1:
 +====== Skupljanje dokaza ======
 +
 +===== Tipovi podataka =====
 +
 +Standardna forenzička analiza računala uključuje pregledavanje materijala na medijima (tvrdi disk, USB diskovi, CD diskovi, DVD diskovi, ...), pregledavanje Windows registra (za računala s Microsoft Windows operacijskim sustavom), otkrivanje lozinki (npr. za pristup računu e-pošte ili forumima i sličnim stranicama koje mogu otkriti nešto o korisnikovim ​ navikama), pretraga po ključnim riječima, izdvajanje e-pošte i slika za pregled. Podaci na računalu mogu se s obzirom na vidljivost podijeliti u dvije skupine:
 +
 +=== Vidljivi ===
 +  * dokumenti, datoteke koje sadrže sliku programa ili operacijskog sustava (eng. //image files//), e-mail poruke, proračunske tablice (eng. //​spreadsheets//​),​
 +  * programi i aplikacije,
 +  * povezničke datoteke (eng. //link files//) te
 +  * dnevničke datoteke (eng. //log files//).
 +
 +=== Nevidljivi ===
 +  * izbrisane datoteke (dokumenti, //image// datoteke, e-mail poruke, proračunske tablice i sl.),
 +  * namjerno skrivene (eng. //hidden//) datoteke i mape,
 +  * zastarjeli sistemski podaci (eng. //file system artifacts//​),​
 +  * povijest pregledavanja Internet stranica (eng. //​history//​),​
 +  * ispisivani dokumenti,
 +  * radna memorija (RAM),
 +  * zaštićena područja pohrane (npr. gdje se čuvaju brojevi kreditnih kartica uneseni u web preglednike),​
 +  * područja u memoriji računala iz kojih operacijski sustav ne čita podatke kao datoteke već kao naredbe sustava (osobe koje su ih tamo pohranile alatom poput [[alati_web_forenzika#​hex editori|heksadecimalnog uređivača]],​ znaju što traže, ali drugima to može predstavljati traženje igle u plastu sijena) te
 +  * sistemski zapisnici (eng. //system log files//).
 +
 +Dok neke od ovih podataka korisnik stvara vlastitom voljom, većina ih ipak nastaje zbog korisnikovih radnji, ali bez njegove suradnje.
 +
 +===== Redoslijed prikupljanja podataka =====
 +
 +=== Ako je računalo upaljeno ===
 +  - Napraviti sliku radne (RAM) memorije i pohraniti je na pripremljeni tvrdi ili USB disk za pohranjivanje dokaza. Napraviti [[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​MD5|MD5]]/​[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​SHA-1|SHA1]] ​ sažetak (eng. //hash//) image datoteke, sačuvati je na disku i zapisati u bilježnicu.
 +  - Popisati sve procese, mrežne veze, instalirane programe i sklopovlje. Sačuvati podatke u datoteci na dokaznom disku. Napraviti [[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​MD5|MD5]]/​[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​SHA-1|SHA1]] sažetak datoteke, sačuvati ga i zapisati u bilježnicu.
 +
 +=== Ako je računalo ugašeno (ili nakon prethodnog koraka) ===
 +  - Napraviti sliku tvrdog diska i pohraniti je na dokazni tvrdi ili USB disk. Napraviti [http://​en.wikipedia.org/​wiki/​MD5|MD5]]/​[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​SHA-1|SHA1]] sažetak slike, sačuvati ga i zapisati u bilježnicu.
 +  - Fotografirati računalo sa svih strana, slike sačuvati na dokazni disk. Napraviti [[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​MD5|MD5]]/​[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​SHA-1|SHA1]] sažetke svih fotografija,​ pohraniti ih na disk i zapisati u bilježnicu.
 +  - Ako su vidljive ikakve fizičke promjene računala ili opreme (npr. u kućište je ugrađen još jedan ventilator za hlađenje ili je zamijenjen jedan zid kućišta i sl.), fotografirati ih zasebno i posavjetovati se s forenzičkim stručnjakom koji će potražiti dodatne tragove (otiske prstiju, tragove alata i sl.).
 +  - Otvoriti kućište računala i fotografirati unutrašnjost pod dobrim osvjetljenjem. Napraviti [[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​MD5|MD5]]/​[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​SHA-1|SHA1]] sažetke fotografija,​ pohraniti ih na disk i zapisati u bilježnicu.
 +
 +===== Checklista za analizu podataka =====
 +    * Prenijeti kopije dokaznih datoteka na forenzičko računalo i napraviti još jednu kopiju svih kopija. Potvrditi da imaju isti [[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​MD5|MD5]]/​[[http://​en.wikipedia.org/​wiki/​SHA-1|SHA1]] sažetak koji je sačuvan na disku i zapisan u bilježnici kako bi se uvjerilo da podaci nisu izmijenjeni na putu od mjesta zločina do laboratorija.
 +    * Pretražiti izvorne slike radne memorije i diska, ako se nađu kakvi znakovni nizovi (eng. //string//) zapisati ih i pohraniti rezultate.
 +    * Pregledati ispis svih nizova (eng. //string dump//), tražiti ključne riječi. ​
 +    * Ukoliko su nađene ključne riječi koje se tiču istrage (npr. "​plaća",​ "​lozinka",​ "​bomba"​),​ potražiti te riječi u izvornim image datotekama. Pohraniti rezultate.
 +    * Na forenzičkom računalu pregledati sliku diska uzetu s istraživanog računala (paziti da se datoteka otvori u načinu rada samo za čitanje (eng. //​read-only//​). Skenirati disk u potrazi za virusima, spyware i rootkit programima. Spremiti rezultate u obliku slike zaslona (eng. //​screenshot//​) ili log datoteke.
 +    * Analizirati dnevnik događaja (eng. //event log//) računala osumnjičenika i tražiti nepravilnosti. Ako se nađu, pohraniti ih zajedno s vremenima kad su se nepravilnosti dogodile.
 +    * Analizirati dnevnik izvršavanja procesa (eng. //running processes log//) računala osumnjičenika i tražiti sumnjive procese. Ako se nađu, provjeriti ispis sadržaja memorije (eng. //memory dump//) i istražiti proces (pomoću bilo kojeg [[alati_web_forenzika#​hex editori|heksadecimalnog uređivača]])
 +    * Naći slike, filmove, dokumente, pohranjenu e-poštu i dokumentirati njihove lokacije za kasniji pregled.
 +    * Ako je potrebno, primijeniti programe za detekciju steganografije ​ kako bi se našli skriveni podaci u slikama i glazbenim datotekama.
 +    * Analizirati cookie zapise u web preglednicima kako bi se otkrilo da li je osumnjičenik posjećivao sumnjive ili neke određene stranice.
 +    * Analizirati e-mail poruke.
 +    * Istražiti datoteke u neiskorištenom prostoru na disku (eng. //slack space//). To su datoteke koje su izbrisane iz korisničkog prostora (naredbom delete ili shift+delete),​ ali su još uvijek fizički zapisane na disku.
 +
 +Svi inkriminirajući dokazi (ovisno o kontekstu) se moraju zabilježiti i pohraniti zajedno s vremenskim oznakama i pripadajućim prikazima (slike zaslona, ispisi teksta, audio zapisi).
 +
 +
  
skupljanje_dokaza_forenzika.txt · Zadnja izmjena: 2015/01/21 13:37 (vanjsko uređivanje)